Keraamika – ühtaegu nii tõsine, kirglik kui mänguline

Keraamika – ühtaegu nii tõsine, kirglik kui mänguline

Käisin ühel väga-väga erilisel keraamikanäitusel ja tahan oma elevust tekitavaid emotsioone jagada. Aitäh kõigile, kes on osanud tublid lapsed panna nii vahvaid asju meisterdama. Ilma heade juhendajateta poleks sellise tasemega huvitegevust!

Tallinna Huvikeskuse “Kullo”  korraldatud üle-Eestiline laste ja noorte keraamikakonkurss “Savisellid – 10” on kümnenda sünnipäeva- ehk esimese juubeli vääriliselt uhke ning elamuslik.

Juba 10 aastat on paljude Eesti huvikoolide lapsed ning nende juhendajad saanud konkursile saadetud töödega omavahel mõõtu võtta. Kuigi … ega polegi nii lihtne  seda kõike – meeletut pühendumist ja tegevuslusti, mis igast väiksemastki eksponaadist vastu kumab – võrrelda ning mõõta!

Kullo Lastegaleriis  Kuninga tn 6 jätkub uudistamist ja imestamist kauemaks, sest ühe külastusega ei jaksagi seda kõike ja kohe haarata. Millist pingutust ja töörõõmu on igas eksponaadis tunda! Ning seda toredat ja kordumatut lapsemeelsust, millest on vormitud tõsi-tõsiseid-tõsiseltvõetavaid, aga ka pisut ulakalt bravuurikaid sala-asju. Igas ruumis on mitmeid lausa geniaalseid teoseid – seisatad ja tabad end mõttelt – kui vahva, et lapsed ja noored on saanud oma loomingulisust nii vabalt ja piiramatult väljendada.

Huvikooli Kunstiring TNG keraamikaringi  juhendajad kiidavad lapsi ja rõhutavad, et huvitegevus peabki olema kõigi jaoks tore tegevus.

Õpetaja Jane Paadimeister: “Kõige tähtsamad on head suhted! Tuleb lasta igal lapsel olla tema ise, mitte suruda kedagi mingitesse raamidesse. Vabadus! Ja rõõmus peab ka olema – kunstiringis käimine on ju lõbus tegevus. See on selline koht, kus saad ennast mõnuga välja elada ja samal ajal õpetajaga ka igasugu asju rääkida”.

Õpetaja Iris Jurma Kangur peab samuti kõige olulisemaks tegemise rõõmu. “See on see, miks siia tullakse ja miks siia jäädakse. Seda võiks jaguda kõigile – nii õpetajatele, lastele ja lõpuks ka vanematele, kes sellest laste kaudu osa saavad.”

Keraamikakonkursil ja näitusel “Savisellid – 10” osales sel aastal üle Eesti 630 õpilastööd, juhendasid 106 õpetajat lausa 84 erinevast õppeasutusest. Tunnustust jagati 8 erinevas kategoorias.

Huvikooli Kunstiring Tallinna Nõmme Gümnaasiumi keraamikaringist osalesid 11 õpilast 11 tööga.

Suur ja siiras rõõm, et konkursi noorima vanuseklassi võidutöö autor on seitsme aastane Ronja Murakas, õpetaja Jane Paadimeister. See imeline suuuuur kruus “Hiir” püüab juba eemalt pilku! Vahva töö, tõepoolest! Ja eriliselt toredaks teeb selle tunnustuse üks lugu, mille rääkis Ronja ema. Kui asuti õpetaja juhendamisel loomade ja lindudega tasse ehk siis võistluse ja näituse näituse tööd looma, läks Ronja koju ja teatas, et ta tahab selle konkursi võita! Nii ta läkski – tasub unistada ja tegutseda suurelt! Palju-palju õnne vahvale võitjale!

Ka kõik teised Huvikooli Kunstiring TNG keraamikaringi laste tööd paistavad ühtlaselt hea tasemega silma. Kaur Rätsep´a  (8 a) öökulliga kruus “Öö “ on minu silmale täpselt samaväärne saavutus kui Ronja võidutöö “Hiir”, Emily Karleen Rabi (8 a) “Vanamehe film”, Saskia Jakobson´i (7 a) “Tüdruk” või Alexander Toomjärv´e (8 a) “Haikala jook”  (kõigi nende kruuside juhendaja Jane Paadimeister). Milline vormitunnetus ja funktsionaalsus – hea, et lapsed ise neid sõnu ja eesmärke ei oska veel teadvustada! Sest kui üle pingutada ja liiga palju muretseda, et saa enamasti õiget asja! Tähtis on tunnetada tegevuslusti ja lasta loovusel lennata ning tunnetada, kuidas töö õpetab. Marcus Verner Puhk (7a) seinapilt  “Linna maastik” (õp Jane Paadimeister) lummab oma kummalise ja samas nii elegantse abstraktse lihtsusega. Kerge käega saavutatud mõjus kompositsioon paneb imetlema – üldmulje on lihtsalt nii ilus! Andekas õpilane ja tubli õpetaja – teen järelduse. “Kole ilus” saaks kiita ja kirjeldada Karl Ludwig Raue (9 a) dekoratsiooni  “Kolp”  (õp Jane Paadimeister). Tõesti, üks julge ning vinge eneseväljendus! Kahe autori treimise tehnika teosed on kaunite vormidega ja maitsekalt dekoreeritud-glasuuritud. Daniel Gustav Piip (12 a) “Komplekt Nr 1” ja Rand Johann Otsmann (11 a)  “Nr 3” (mõlema juhendaja õp Iris Jurma-Kangur) on saanud selle iidse tehnika juba päris hästi käppa. Rafael Nappir (10 a) skulptuur “Torn” (õp Jane Paadimeister) paistab juba kaugelt silma. See on tänu õnnestunud vormile ning glasuurikontrastidele saanud tõeliseks pilgupüüdjaks.

Lõpuks avaldan ka oma lemmiktöö (Huvikooli Kunstiring TNG keraamikaringi õpilaste ekspositsioonis) ja selleks on Sandra Braun (9 a) “Inimkass”  (õp Jane Paadimeister). Raske kirjeldada muljet ja mõtteid, sest see teos on natuke müstiline ja ilmselgelt muinasjutuline ja samas ka naljaks. Lihtsalt – mulle väga-väga meeldib!

Muidugi meeldis mulle Kullo Galerii toredal keraamikanäitusel veel paljugi imelisi teoseid. Aga ega kirjutistes kogu tõde ei paista – vaja ikka ise vaatama kiirustada, sest väljapanek on avatud ainult kuni 27.04.2023-ni.

Käin lähipäevil kindlasti veel korra näituselt läbi ja hakkan siis juba järgmise aasta “Savisellid – 11” näitust ootama.

Seniks kõigile keraamikutele mõnusat meisterdamist!

Kaire Tali

tekstiilikunstnik