Loomingulisus, kulgemine ja suvepuhkus

Loomingulisus, kulgemine ja suvepuhkus

Kuna koroonakriisi tõttu on selleks õppeaastaks huviringid lõppenud, võime tinglikult nimetada eesootavat aega suvepuhkuseks. Kuigi puhkamise kõrvalt on tegevust kuhjaga, on siinkohal paslik rääkida loomingulisusest ja kulgemisest ehk flow-seisundist. Seda seepärast, et suvekuudel, kui huviringe ei toimu, on õige aeg selle seisundi avastamiseks. Ennast ja lapsi sellele lainele viies võib saada igavast päevast järsku inspiratsioonist sädelev hetk ning kuigi juhendatud huvitegevust ei toimu, soovitame igas päevas otsida neid hetki, kui ajataju kaob ja tähelepanu on täielikult enda lemmiktegevuses.

Mis on siis see kulgemine ehk flow-seisund? Mihaly Csikszentmihalyi sõnutsi on see rõõm, loomingulisus ja täielik elust haaratus. See on naudingut pakkuv tegevus, kus ümbritsev maailm ja aeg kaovad ning inimene on täielikult koondatud sellesse tegevusse. 

Tema sõnul ei ole meie elu parimad hetked mitte need, kus lõdvestume ja passiivselt kogemusi vastu võtame vaid need, kus oleme kogu oma teadvusega sukeldunud ühte tegevusse; kui oleme kehaliselt ja/või vaimselt piiri peal, et mingit tegevust hästi teha, olles samas täielikult sellele tegevusele keskendunud. Kulgemise seisund tekib, kui oskused ja väljakutse on võrdväärsed. 

Csikszentmihalyi, kes psühholoogina uuris seda, mis teeb inimesed õnnelikuks, leidis, et õnnelikkus on eelkõige sisemine häälestus, mis ei sõltu niivõrd välistest oludest. Õnnelikuks teeb kulgemise seisund, leidis ta läbi põhjaliku uurimuse. Ta uuris sportlaste, muusikute, kunstnike ja näitlejate käest, mida nad kogesid, kui tegid enda parimaid sooritusi. Tihti kirjeldati flow-seisundit, kus looming või sooritus voolas neist välja, ilma nähtava pingutuseta. 

Flow-seisundit iseloomustab:

  • Täielik tegevusele keskendumine
  • Selgus eesmärgi osas
  • Ajataju muutumine või kadumine
  • Kogemus tekitab sisemise täitumise tunde
  • Kergus ja sujuvus
  • Tasakaal oskuste ja väljakutse vahel, mida ülesanne pakub
  • Tähelepanu on tegevusel
  • Tunne, et haldame seda tegevust

Kulgemise seisundi saavutamiseks peaks vabanema segajatest, et täielikult tegevusele keskenduda. Oskuste ja väljakutse võrdväärsus on samuti väga oluline, kui protsess on ühele või teisele poole kaldu, ei teki sellist seisundit. Kulgemise seisund aitab töökohas loomingulisi lahendusi leida ning pikemalt meelistegevuste juures püsida. 

Varsti algava suve valguses soovitame nii vanematel kui lastel leida seda aega, et teha ära need meelisprojektid, mis juba ammu ootavad. Õmble valmis see lapitekk, paranda ära see kardin, tehke lõpuks kartulitempleid, õpi akvarellidega maalima, voolige savist seebialus, värvige elutuppa seinamaaling või ükskõik, mida hing ihaldab! 

Vaikselt enam-vähem tavalisele elukorraldusele üle minnes hoidkem endas seda loomingulisust, mis kodusolemise jooksul kasvada sai. Suvi on ideaalne aeg maalimiseks, joonistamiseks, meisterdamiseks, tantsimiseks, laulmiseks, ehitamiseks ja kõigeks muuks meelepäraseks. Loodame, et selle ülemaailmse pausi tõttu lähme edasi teadlikumalt, rahulikumalt, loomingulisemalt ning ennast ja teisi austavamalt. Kuulakem enda sisemisi soove; lihtne on lasta välisel infol, mida on nii palju, seda häält vaigistada. Kulgemise seisundis me välist infot vastu ei võta; kui oleme enda sisemisele eesmärgile keskendunud, ei häiri meid ka segajad. Seega, mingem suvele vastu kulgemises, loomingulist sädet hoides ja uueks õppeaastaks akusid laadides! 

Foto autor: Vahur Puik