Nipid koduseks loometegevuseks

Nipid koduseks loometegevuseks

Seoses praeguse maailmas valitseva eriolukorraga on peatatud kõik huvihariduse andmise vormid. See kodusolemise periood on aga hea võimalus võtta ette põnevaid tegevusi koos enda lastega. Enda tervise hoidmise, piisava une ja vitamiinirikka toitumise kõrval on sama oluline hoida positiivset meelt.  Loominguline tegevus on hea viis keskendumiseks, enda ja lapse arendamiseks ning seda saab edukalt teha koduste vahenditega. Siinkohal mõned ideed:

Meisterdamine:

  • Valmistage soolatainas ja voolige sellest. Taignale võib lisada erinevaid maitseaineid või toiduvärve ja teha nii mitu erinevat värvi tainast. Näiteks kurkumiga saab ilusa oranži taigna, peedimahlaga roosaka, matcha-pulbriga rohelise jne. Vaadake enda kapis ringi selle pilguga, et mis võiks sobida! Soolataigna retsepte on palju erinevaid, siin lingil on mõned: https://lastega.ee/index.php/et/k2ev/item/3157 . Soolataignast vormitud kujukesi võib pärast kuivamist kaunistada ka akrüül- või guaššvärvidega.
  • Mosaiikpilt. Kasuta mitut erinevat värvilist paberit. Lõika lapsega koos väikesed tükid. Vali pildi teema. Palu lapsel pabertükkidest kokku kleepida mosaiikpilt. Mõned teemaideed: kevad, lihavõtted, unistuste kodu, lemmikloom jne. Vaja läheb liimi, paberit, kääre. Kui kodus pole värvilist paberit, võid kasutada ka erinevate toodete pakendeid, reklaamlehti, ajalehti ja vanu ajakirju.
  • Okstest tähestik. Imearmas dekoratsioon koju, mida on tore valmistada. Otsige jalutuskäigul looduses sellise kujuga oksi, et nendest saaks moodustada tähestiku tähti. Aita lapsel eemaldada üleliigsed kooretükid. Meisterdamiseks läheb vaja erinevaid lõngajuppe – mida värvilisem, seda parem. Keri lõng okste ümber. Idee: kujunda nt meelepärane Eesti rahvarõiva seeliku triibustik: https://www.ev100.ee/et/100-rahvaroiva-seeliku-triibustikku-eestimaa-kaardil Juhend meisterdamiseks:https://www.hellowonderful.co/post/yarn-wrapped-stick-letters-nature-craft/ 
  • Maagilised vees avanevad lilleõied. Joonista lihtsad lilleõied (nt sinilill), värvi värvipliiatsi või rasvakriidiga ja lõika kontuuri mööda välja. Voldi kroonlehed keskpunkti suunas maha. Kasuta tavalist, 80–100 g/m² kontoripaberit. Seda katset on tore meisterdada ja veel vahvam on jälgida lilleõite avanemist veepinnal – trikk paberist lilledega nt vanniskäigul: https://lastega.ee/index.php/et/aastaajad?view=k2content
  • Koos kokkamine. Meisterda lõunasöök koos lapsega. Võid teha puuviljadest suupisteid, naerunägudega moosisaiu või pannkoogitorti. Võimalusi on lõputult!

Joonistamine:

  • Joonistage selle käega, millega te tavaliselt ei joonista.
  • Joonistage, hoides pliiatsit oma varvastega.
  • Joonistage, hoides pliiatsit suus (ettevaatlikult!).
  • Joonistage terve pilt ühe joonega.
  • Joonistage üksteise portreed nii, et vaatate koguaeg teist inimest, mitte enda pilti.
  • Joonistage erinevaid inimesi ja proovige ära arvata, kellega tegu on.

Maalimine:

  • Segage värve. Õpeta lapsele, kuidas kollasest ja punasest tuleb oranž, sinisest ja kollasest roheline, punasest ja sinisest lilla jne. Vaadake, mis juhtub värvidega, kui lisada neile valget ja mis juhtub, kui lisada musta.
  • Tehke kartulist, sellerist või muudest köögiviljadest templeid.
  • Värvige erinevate vahenditega. Kui pintslist jääb väheks, kasutage švamme, vanu hambaharju, papitükke jmt.
  • Maalige suurele pinnale. Kui teil on kodus mõni vana tapeedirull, asetaga see kile peale põrandale ja lubage lapsel sinna peale maalida.
  • Maalige erinevate vahenditega. Kui pintslist jääb väheks, kasutage švamme, vanu hambaharju, papitükke, mullikilet, jmt.

Aktiivsed tegevused:

  • Ehitage onn. Klassika! Toolid, tekid, padjad moodustavad õdusa onni, kus tundide kaupa mängida. Onni võib ristida ka lugemisnurgaks; selleks aseta sinna erinevaid raamatuid või ka värviraamatuid.
  • Jooned põrandal. Tõmba paberteibiga põrandale erinevaid siksakke või muid jooni. Las lapsed kõnnivad mööda neid või sõidutavad autosid mööda neid.
  • Tantsimine! Pange käima oma lemmikmuusika ja tantsige koos. See on hea tegevus nendeks hetkedeks, kui energiat on liiga palju. Harjutage erinevaid liigutusi.

Itaalias on levima hakanud selline liikumine nagu #frommywindow. Lapsed, kes on viiruse tõttu kodus joonistavad pilte ning kleebivad need enda kodu akendele, et möödujad neid näeksid. Piltide sisu on enamasti, et kõik läheb hästi, hoiame üksteist jmt. See on  võimalus maailmaga suhelda, kui väljas käia ei saa ning ühtlasi loob see tänavatele meeldivat atmosfääri. Julgustagem ka eesti lapsi enda pilte akendele riputama!

Õnneks on internet täis erinevaid ideid, mida lastega teha. Kui siin toodud ideed innustasid edasi otsima, vaata näiteks neid linke:

https://www.learningandexploringthroughplay.com

https://www.messylittlemonster.com/

Lapse arengu seisukohalt on väga oluline, et laps saaks ennast loominguliselt väljendada. Paber ja pliiatsid, kriidid või vildikad võiksid alati käepärast olla. Ekraanidele on joonistamine ja muud käelised tegevused heaks vahelduseks.

Huvikool töötab hoogsalt välja ka veebipõhiseid kursusi. Seniks aga soovime teile palju tervist, jaksu ja jõudu koduseks loometegevuseks!