Ümberkorraldused maailmas ehk koroonaviiruse head ja vead

Ümberkorraldused maailmas ehk koroonaviiruse head ja vead

Ümberkorraldused maailmas ehk koroonaviiruse head ja vead

Nüüdseks neljandat nädalat vältav eriolukord maailmas on meie kõigi elud pea peale keeranud. Kelle jaoks vähem, kelle jaoks rohkem, aga muutused kestavad. Karantiinis perega kodus viibides võime avastada, et ei tunnegi inimesi, kellega ühe katuse all elame või vastupidi – et meie lapsed ja abikaasad on palju ägedamad inimesed, kui igapäevases kiirustamises üldse märganud oleme.

Ja tegelikult – kui meil on katus pea kohal ja toit laual, siis võime ikka väga tänulikud olla, et maailmas on selline olukord, mis võimaldab nii pikalt peredega kodus viibida.

See aeg ei ole meile antud niisama. Selle asemel, et käed rüpes istuda ja oodata, millal maailm jälle vanaviisi toimima hakkab, on praegu aeg teha täielik restart. Saame jäigad mõtteviisid kõrvale jätta ning lubada endal olla loomulikult. Koos perega lihtsaid asju tehes, elu nautides.

Väikestes asjades on rõõm. Kui saame kolmapäeva hommikul koos pannkooke süüa. Või looduses jalutada. Päeval näha, kui ilusti päike tuppa paistab – sest muidu pole me kunagi kodus, et neid hetki kinni püüda.

Huvikool on seda aega kasutanud enda tegemiste üle vaatamiseks. Leidsime, et viimane aeg on hakata pakkuma ka e-kursusi. Naudime kodust töötamist ja tegutsemist ning loometegevused on endiselt sama vajalikud. Nüüd, kui tempo on rahulikum, on veelgi parem sukelduda loomingulistesse tegevustesse.

Kuidas aga teha nii, et kodus veedetud aeg muuta meeldivaks? Kuidas mitte hulluks minna, kui kodukontor ja koduõpe on lisandunud tavapärastele majapidamiskohustustele ja pereelule? 

Põhiline võti on läheneda asjadele uutmoodi. Vanad lahendused enam ei tööta. Sellepärast me hetkel maailmas sellises olukorras olemegi – vanad lahendused, mõtteviisid ja tarbimisharjumused on meid siia toonud.

Mõned väikesed nipid, kuidas kodust elu mõnusamaks muuta:

  • Võta aega, et teha endale meeldivaid asju. See taastab energiavarud ja aitab ka viiruse vastu võidelda. Ei tasu unustada, et meie immuunsüsteem reageerib meie emotsioonidele ning stress, hirm ja mure nõrgestavad meie tervist.
  • Koduse virvarri taustal on oluline märgata enda lähedasi. Nemad on meie kõige kallim vara, hoiame üksteist!
  • Et saaksime üldse lähedastega inimese kombel suhelda, peame jälgima enda reaktsioone. Igas olukorras on valik, kuidas käituda. Aeglasema elutempo juures tulevad nähtavale need kohad, kus me oleme harjunud teatud moodi reageerima. Võimalik, et see viis, kuidas oleme harjunud suhtlema, ei teeni meid enam.
  • Aega on alati vähe; seda tuleb võtta. Võite ka märgata, et kui võtate aega enda jaoks, siis tihti loksuvad muud asjad ka paika. Järsku jääb mõni koosolek ära või muutuvad plaanid nii, et aega enda jaoks tuleb veelgi juurde.
  • Võimalda lastele loominguliseid tegevusi, näiteks online-kunstiringe või meisterdage midagi koos. Erinevaid ideid, mida kodus koos teha, leiate meie blogist.
  • Üks armastatud tegevus, mille jaoks kiires elus kunagi piisavalt aega ei ole, on lugemine! Loe ise, anna lapsele põnevat lugemist või lugege koos. Lugege valjult luuletusi ja tehke ise luuletusi! 
  • Kehtesta kodus reeglid. Pange perega paika rutiin, millest kinni pidada. Määrake ära ajad, mil on kool, aeg, mille sina võtad enda jaoks, söögikorrad jne. Kui koolipäeval on laps vanematest 8 tundi eemal, ei pea ka koduõppe ajal lubama koguaeg vanemate küljes rippuda.
  • Austage üksteise isiklikku ruumi. Kui palju inimesi on pikalt korraga kodus, võib kergesti üksteisest kõrini saada.
  • Suhtleme üksteisega! Videokõned, telefonid, Skype, Zoom ja muud veebiplatvormid on praegu väga vajalikud. Sugulaste ja sõpradega ühenduses olemise kõrval on oluline suhelda ka endaga ühe katuse all elavate pereliikmetega. Küsi neilt, kuidas nende jaoks see aeg möödunud on. Kuigi me näeme üksteist kõrvalt, tasub ikkagi küsida ja suhelda. Me ei tea kunagi, mis kellegi sees toimub. Lihtne on ära unustada, et meie kõrval elavad inimesed. Igalühel on oma mured, tunded, mõtted ja kogemused. Ka samu sündmusi kogeme erinevalt, seega tasub ikka küsida.

Peamine on võtta seda aega kui kingitust – millal varem oleme saanud võimaluse teha kõike uutmoodi? Millal viimati nii kaua aega perega koos veeta saime? Olukord on meie kõigi jaoks uus ning omamoodi on ka põnev kogu maailmaga ühiselt sellises situatsioonis olla. Praegune aeg on tõeline õnnistus; kingitus meile. Miski pole väärtuslikum lähedastega veedetud ajast. Pidagem seda meeles alati; praegu on võimalus seda pikalt ja põhjalikult nautida. Ja sellest kõigest midagi õppida. 

Lõpetuseks üks tsitaat Konfutsiuselt: “Korra saavutamiseks maailmas tuleb kõigepealt saavutada kord riigis. Korra saavutamiseks riigis tuleb saavutada kord perekonnas. Korra saavutamiseks perekonnas tuleb meil arendada iseennast. Iseenda arendamiseks peab meie süda olema õiges kohas.