3D kursus

Toimumiskoht: Kokkuleppel osalejatega, Õppeklass
Periood: 01.12.2020–31.05.2021
Maht: 35 akadeemilist tundi, 4 tunni kaupa (9 korda)
Hind: 350€
Õppevorm: Lähiõpe
Minimaalne osalejate arv: Kuni 16-le osalejale

Kursuse kirjeldus

Teema 1: 3D-kunstniku amet ja ülevaade ühest 3D-programmist (Blender)

  • Õpiväljund: õpilasel on ülevaade 3D kunstnik-kujundaja töö eripäradest ja vajalikest seadmetest, ta oskab orienteeruda programmi Blender kasutajaliideses ning tunneb ergonoomilisi töövõtteid selles programmis. Tunneb termineid.
  • Meetod: loeng, praktiline töö.
  • Ajaline maht: väike (avang toimub jooksvalt töö käigus).

Teema 2: 3D voolimine (modelleerimine)

  • Õpiväljund: õpilane oskab liigutada objekte ja iseenda vaadet 3D ruumis, ta oskab modelleerida ja tekstuurida lähteülesande alusel 3D objekte ja luua neist stseeni, arvestades 3D programmi võimaluste ja piirangutega. Tunneb termineid.
  • Meetod: praktiline töö.
  • Ajaline maht: umbes 1/3 kursusest.

– Alateema 1: perspektiiv ja navigeerimine 3D programmis, object mode . Õpiväljund: õpilane oskab navigeerida 3D ruumis (paralleel- ja tsentraalprojektsioon, muud vaated, liikumine) ning liigutada objekti 3D teljel.
– Alateema 2: Box/Polygon modelleerimine, edit mode. Õpiväljund: õpilane oskab luua lihtsaid 3D objekte (erinevaid tahukaid), muuta nende proportsioone, lohistada ja pöörata neid, lisada ja eemaldada elemente (töö äärte ja pindadega).
– Alateema 3: subdivision modelleerimine 1. Õpiväljund: õpilane oskab kasutada mitut moodulit/ modifierit (objekti omadusi muutvad tegureid), et kloonida olemasolevaid vorme, ümardada nurkasid/ääri ja luua mustreid.
– Alateema 4: subdivision modelleerimine 2. Õpiväljund: õpilane oskab kasutada mitmeid mitut moodulit/ modifierit, et tekstuurida objekte (pinnafaktuurid, nt siledad pinnad, vesi, nahk, läige, karedad pinnad, karvane/suleline pind) ja värvida neid.
– Alateema 5: kompositsioon. Õpiväljund: õpilane oskab paigutada loodud objektid omavahel suhtesse nii, et moodustub visuaalselt harmooniline tervik.

Teema 3: 3D visualiseerimine

  • Õpilane oskab varjundada-valgustada, kadreerida, renderdada ja valmistada 3D-printimiseks ette eelnevalt valmistatud 3D objekte, arvestades 3D programmi võimaluste ja piirangutega. Tunneb termineid.
  • Meetod: praktiline töö, esitlus.
  • Ajaline maht: umbes 1/3 kursusest.

– Alateema 1: varjundamine ja valgustamine. Õpiväljund: õpilane tunneb valgustuse aluseid (eseme varju sõltuvus valgustusest, hajus valgus/kohtvalgus, soe ja külm valgus, eseme/figuuri karakteristikud sõltuvalt valguse suunast). Oskab kasutada neid teadmisi, et luua kindlat atmosfääri. Oskab kasutada valguse modifiereid ja nende väärtusi muuta vastavalt vajadusele.
– Alateema 2: kadreerimine. Õpiväljund: õpilane oskab paigutada kaamerat selliselt, et renderdus saaks õigesti kadreeritud.
– Alateema 3: renderdamine (ajakavas alles animeerimise järel). Viimane etapp igas töös on renderdamine ehk pildi(-seeria) loomine stseenist/objektist kõikide kihtidega – värv, valgus, vari jne. Väga ajamahukas, eriti kui tegemist on filmiga. Õpiväljund: õpilane oskab luua pildi või filmi 3D (animeeritud) objektist.
– Alateema 4*: 3D projekti ettevalmistamine 3D-printimise jaoks, võimalused ja piirangud. Õpiväljund: õpilane oskab luua oma projektist .stl-faili, mida on võimalik printida 3D printeriga.

Teema 4: 3D animeerimine

  • Õpiväljund: õpilane tunneb arvutianimatsiooni töövahendeid, meetodeid ja tööetappe, oskab lihtsate objektide loomuliku liikumise animeerimist
    3D tarkvara abil, muuta objekti liikumiskiirust, suunda jne., õpilane oskab animeerida 3D objekte, arvestades 3D programmi võimaluste ja piirangutega. Tunneb termineid.
  • Meetod: praktiline töö, esitlus.
  • Ajaline maht: umbes 1/3 kursusest.

Koolituse läbiviimise aeg: 2020/2021 õppeaasta jooksul 4 akadeemilise tunni kaupa (9 korda), asukoht kokkuleppel
Koolituse keel: eesti ja/või inglise

Hind sisaldab:
– Tallinn-Tallinn seadmete transporti kursusel osalevate õpilastega kokkulepitud asukohta
– Tehnoloogia kasutamist (komplekt igale kursusel osalevale õpilasele):

  • Arvuti Surface PRO 6 128G i5 8GB PLATINUM LGP-00004
  • Klaviatuur Surface Pro Type Cover Platinum
  • Puutepliiats Microsoft EYU-00014 Surface Pen Wireless – Bluetooth 4.0, Wireless connection
  • Arvutihiir Microsoft Surface Mouse WS3-00006 Wireless, Grey, Bluetooth
  • Numbripaneel Bluetooth keypad, aluminium (vajadusel)
  • Digitaallaud Wacom Intuos Pro Paper M North – (mitmekesistab võimalusi 3D navigeerimisel, visualiseerimisel ja animeerimisel digimaali elemente; toetab laual ja paberil joonistamist vt https://www.youtube.com/watch?v=wYyMXJXa9gQ), komplektis standard-pliiatsid ja otsikud
  • Wacom Airbrush Pen – pliiats aerosoolidega töötamiseks, graffiti õppimiseks jms
  • Wacom Finetip refills – tindi otsikud, kasutamiseks paberil joonistamiseks, mille digilauale saab panna, algajale hea harjutamine, et laua pinna gabariite õppida, kuna tulevane joonistamine toimub laual, kuid pilk on ekraanil
  • Projektor Epson PowerLite 1795F (vajadusel), 1tk üldine
Ihan Toomik

Juhendaja

Ihan Toomik

Multimeedia õpetaja (3D)

+372 5198 4883

Loe lähemalt
Mikael Gottlieb Seidler

Juhendaja

Mikael Gottlieb Seidler

3D-kunstiringi õpetaja

+372 5553 7895

Loe lähemalt
Registreeru

Osalustasu:

350€